Takaisin blogin etusivulle

Penkkarit - abien suuri juhla

Penkkarit on lukion viimeisen vuosikurssin opiskelijoiden juhlapäivä, jolloin kaupungin abit nousevat kuorma-autojen lavalle, ja lähtevät jakamaan juhlamieltä kaupungille. Mutta mistä penkkarit ovat oikeastaan lähtöisin? Tästä lisää alla.

Penkkareita eli penkinpainajaisia on nykymuodossaan ajettu sotien loppumisesta alkaen. Penkkareiden historia kuitenkin ulottuu kauemmas menneisyyteen. Alun perin Suomessa ylioppilaskirjoitukset järjestettiin ainoastaan Helsingissä, ja niinpä muualla Suomessa asuvat joutuivat tulemaan Helsinkiin suorittamaan kirjoitukset. Perinteisesti helsinkiläiset opiskelijat saattoivat penkinpainajaisissa ulkopaikkakuntalaiset junaan.

Myöhemmin helsinkiläiset opiskelijat halusivat omaa ohjelmaa, ja alettiin ajamaan rekiajeluita, jotka päättyivät suomalaiseen tapaan baariin. Kun ylioppilaskirjoitukset aikanaan levisivät muualle Suomeen, myös tämä rekiajeluperinne levittäytyi maanlaajuiseksi, ja aikanaan reet vaihtuivat kuorma-autoiksi.

 

Penkkarit tänäpäivänä


Nykymuotoisiin penkkareihin kuuluu oleellisesti autot, karkit ja tietenkin Helsingissä Esplanadi, jonka ympäri valtava autoletka kiertää kaksi kertaa. Helsingin penkkareihin liittyy myös kuljettajan näkökulmasta yksi erikoisuus muihin nähden: penkkarikatsastus. Helsingissä nimittäin Poliisi haluaa tarkastaa niin kuljettajan kuin penkkariautonkin ajokunnon ennen penkkareita.

Myös Helsingin KTK kuuluu oleellisesti Pääkaupunkiseudun penkkareihin, sillä liikennöitsijöidemme autoja on vuosittain kymmeniä Espan autoletkassa. Moni kuljettaja ottaa lapsensa tai jonkun muun läheisen kyytiinsä, koska kyseessä on niin erityinen työpäivä - ämpärillinen karkkeja on taattua, kiitos iloisten abien.

 

Helsingin KTK:n penkkarihistoria on vuosikymmeniä pitkä


Helsingin KTK:n kautta on tilattu penkkariautoja jo yrityksen perustamisesta saakka. Toisin sanoen ensimmäiset KTK-autot ovat olleet penkkareissa jo vuonna 1947, sillä yrityksemme perustettiin harmillisesti vasta kuukausi vuoden 1946 penkkareiden jälkeen. Joka tapauksessa historiaan mahtuu huimat 73 penkkariajoa, jossa on ollut mukana Helsingin KTK:n logoin varusteltuja autoja! Nähdään taas ensi vuonna penkkareiden merkeissä!

Jaa Blogikirjoitus

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.