Takaisin blogin etusivulle

Penkkarit - rekiajelulta rekan lavalle

Tänään abiturientit viettivät penkkareita ja opiskelijat pääsivät heittämään karkkia rekkojen lavoilta. Vähemmän tunnettuja ovat penkkareiden pitkä perinnehistoria sekä kuskien ja autojen pilkun tarkat määräykset. Liikennöitsijämme Pauli Lehto on ollut mukana penkkareissa jo yli 30 kertaa.

Niillä on pitkät perinteet Suomessa. Penkkareiden eli penkinpainajaisten perinne on jatkunut Suomen itsenäisyyttä pidempään. Penkkareita on vietetty lähes yhtä pitkään kuin ylioppilaskirjoituksiakin. Alun perin ylioppilaskirjoituksia järjestettiin vain Helsingissä. Helsinkiläiset opiskelijat saattoivat kirjoitusten jälkeen muut opiskelijat kotimatkalle.

Helsinkiläiset opiskelijat halusivat kuitenkin itsekin jotain omaa ja näin alkoi penkkareiden rekiajelut. Nykyisen, railakkaamman, muotonsa penkkarit saivat jo sotien jälkeen. Pauli Lehto totesi penkkareiden rauhoittuneen viimeisen 30 vuoden aikana. Sanonta ”pojasta poli paranee” voi siis hyvinkin pitää paikkansa.

Helsingissä penkkareihin osallistuvien autojen tulee täyttää tarkat turvallisuusmääräykset.

Helsingissä opiskelijoiden turvallisuuteen panostetaan kunnolla ja jokainen penkkariauto tarkistetaan perin pohjin. Noin 30 autoa ja kuljettajaa suuntasivat aamulla tarkastukseen. Auton pitää päästä tarkastuksesta läpi tai auto ei penkkareihin asti pääse. Helsinki on pääkaupunkiseudulla ainoa kaupunki, jossa penkkariautot tarkistetaan ennen juuri penkkareita.

Penkkariautojen lavojen pitää olla tarpeeksi tukevilla ja korkeilla 120cm:n laidoilla. Lavan pohja pitää olla putsattu lumesta ja jäästä. Auton lavojen pitää olla kiinnitetty neljästä eri pisteestä. Lavan pitävyys varmistetaan erikseen vielä tarvittaessa liinoilla. Kuljettajilta tarkistetaan ajokortit sekä kuljettajan ammattipätevyyskortit. Sen lisäksi kuljettajat puhallutetaan.

 Kaikki penkkareihin osallistuvat joutuvat tarkastukseen: kaikki abien banderollit tarkistetaan ennen kuin autot saavat luvan suunnata penkkariajelulle. Myös abeille ja abien valvojille annetaan tiukat turvallisuusohjeet. Häiriökäyttäytymistä ei siedetä ja turvallisuussääntöjen rikkoneet poistetaan välittömästi penkkareista. Joskus on koko auton kyyti päättynyt sääntörikkeen takia ennen kuin auto on päässyt edes ajoreitille.

Penkkariajoneuvot lähtivät liikenteeseen letkassa kello 13.00.

Tänä vuonna pääsimme kuljettamaan Torkkelinmäen kuvataidonlukion opiskelijoita. Opiskelijat olivat somistautuneet tunnelmaan lastenohjelma-teemaan. Penkkareiden yleinen teema tuntui olevan Donald Trump. Penkkariajoreitti kulki Ehrenströmintie - Laivasillankatu -  Eteläranta – Pohjoisesplanadi – Lönnrothinkatu – Hietalahdentori – Bulevardi – Yrjönkatu – uudenmaankatu – Erottajanjatu – Eteläesplanadi – Eteläranta. Reitti kierrettiin kahdesti ja karkkiakin tuntui riittävän molemmille kierroksille.

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.