Takaisin blogin etusivulle

Teillä vastuu on sinulla

Liikenneturvallisuuteen on taas aika kiinnittää huomiota, kun pienet koululaiset aloittavat koulutaipaleensa. Autoilijoilta tämä vaatii erityistä varovaisuutta liikenteessä. Helsingissä valtaosa peruskouluista alkaa torstaina 8.8.

Ensimmäistä kertaa kouluun astelee taas tuhansia lapsia jännityksellä uutta odottaen. Pienet koululaiset ovat liikenteessä aikuista arvaamattomampia. Varsinkin ensiluokkalaisilla ei vielä ole kokemusta matkanteosta yksin ja huomiota tuleekin kiinnittää jälleen erityisen paljon aamuisin ja iltapäivisin pieniin kulkijoihin kaduilla sekä teillä.

Koulujen lähistöllä on usein alennetut nopeusrajoitukset, joita tulee noudattaa yllättävien tilanteiden varalta. Nimenomaan taajamissa sattuu suurin osa onnettomuuksista. Yksikin kohtalokas virhe voi olla peruuttamaton ja jokainen tietapaturma on turha!

Kännykän näpräily ajaessa on yleistynyt vaarallisen paljon, jonka johdosta suuri osa onnettomuuksista tapahtuukin keskittymisen ollessa vajanaista. Pelkästään puhelimeen puhuminen hidastaa reaktioaikaa ja pienentää havainnointialuetta merkittävästi. Huolehditaanhan, että ajaessa keskitytään vain ajamiseen, jolloin ehkäistävissä olevat onnettomuudet voidaan välttää.

Myös meillä Helsingin KTK:lla on iso vastuu liikenneturvallisuudessa. Liikennöitsijämme liikkuvat jatkuvasti pääosin Helsingissä ja Uudellamaalla. Raskaan ajoneuvon tai työkoneen ohjaamot ovat niin korkealla, että niiden ns. sokeat kulmat ovat henkilöautoa huomattavasti isommat. Raskaan liikenteen ajoneuvojen kuljettajille tämä aiheuttaa haasteita, koska muut liikenteessä olevat eivät välttämättä hahmota tätä.

Näin ollen erityisesti kaikkien raskaan liikenteen ajoneuvojen kuljettajien tulee huolehtia omasta vastuustaan, jotta voimme pienentää onnettomuuksien määrää muiden tienkäyttäjien keskuudessa. Haluamme myös toimia esimerkkinä lapsille ja nuorille, olemalla rauhallisia ja huomaavaisia liikenteessä. Näin parannamme tieturvallisuutta kantamalla oman kortemme kekoon. 

Uuden koululaisen kanssa kannattaa käydä ennen koulun alkua liikenneturvallisuusasiat läpi. Alla löydät tärkeitä ajatuksia pienten koululaisten turvallisuutta ajatellen:

  • Tutustukaa yhdessä tulevaan koulureittiin, jotta isompienkin teiden ylitykset liikennevaloineen tulevat tutuksi.
  • Vaikka jotkut aikuiset kävelevät päin punaisia valoja, se ei ole koskaan turvallista.
  • Havainnollista pienelle koululaiselle raskaan liikenteen ajoneuvojen katvealueet, jotta koululainen ymmärtää, ettei ohjaamosta näe samalla tavalla kuin henkilöautosta.
  • Painota, ettei teillä liikkuessa tule koskaan selata puhelinta.

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.