Muuttajan muistilista – 10 asiaa, jotka kannattaa muistaa kun muuttaa!

Onko muutto sinulle tällä hetkellä ajankohtainen? Kannattaa lukea tekemämme muuttajan muistilista!

Muutto on aikaavievä prosessi, johon kuuluu paljon muutakin kuin vain tavaroiden pakkaaminen, kuljettaminen ja purkaminen. Tältä sivulta löydät paljon tietoa ja niksejä, joiden avulla saat tehtyä muuttoprosessista huomattavasti helpomman.


Mistä muutto kannattaa aloittaa?

Kun muuttohetki lähestyy, niin muistathan tehdä muuttoilmoituksen tarpeeksi ajoissa, jotta se ei pääse kokonaan unohtumaan. Muuttoilmoituksen voit tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa tai sen takaraja on viikko muuttosi jälkeen. 

Muuttoilmoitus on helppo tehdä netin kautta, puhelimitse tai noutamalla postista tai maistraatista paperisen lomakkeen. Netissä pääset kirjautumaan postin tarjoamaan palveluun esimerkiksi pankkitunnuksiesi avulla. Mikäli et halua tehdä muuttoilmoitusta netissä, voit myös soittaa arkipäivisin muutostasi muuttopuhelimeen (puh. 0295 535 535 (pvm/mpm). Linjat ovat avoinna aamu kahdeksasta ilta neljään. Muuttopuhelimessa saat henkilökohtaista palvelua, mutta huomioithan että jonotus maksaa.

Kun olet saanut muuttoilmoituksen tehtyä, niin kannattaa varmistaa, että saat kaikki sinulle tarkoitetut postit perille uuteen asuntoosi. Tekemäsi muuttoilmoituksen kautta tietosi toki päivittyvät väestötietorekisteriin ja postiin, mutta yllättävän monilta tahoilta se jää usein huomaamatta. Posti tarjoaa palvelua, jossa vanhalla osoitteella saapuvat kirjeet, joukkokirjeet ja lehdet löytävät tiensä perille ilman viivettä. 


Muuttajan muistilista:

  1. Tee muuttoilmoitus

  2. Huolehdi, että saat sinulle kuuluvat postit myös tulevaisuudessa

  3. Muista kotivakuutus

  4. Tee uusi sähkösopimus tai siirrä nykyinen sähkösopimuksesi uuteen osoitteeseen

  5. Huolehdi, että verkkoyhteys toimii myös uudessa kodissasi

  6. Lajittele tavarat omiin kategorioihinsa ja pakkaa ne huolellisesti

  7. Vie tarpeettomaksi jääneet tavarat ja vaatteet kirpparille tai kierrätykseen

  8. Suunnittele muuttopäivä huolella ja tarpeeksi ajoissa. Hoidatko muuton itse talkoovoimin vai palkkaatko muuttomiehet hoitamaan homman?

  9. Tarvitsetko kierrätys- tai varastointipalveluita? Oletko miettinyt mistä hankit muuttolaatikot?

  10. Muista muuttosiivous sekä vanhassa että uudessa kodissa


Muista kotivakuutuksen tärkeys ennen kuin siirrät yhtäkään muuttokuormaa

Mikäli kiinteistölle aiheutuu jotakin haittaa, niin taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa vahingot. Asuessasi omakotitalossa tällaista mahdollisuutta ei ole, vaan tällöin sinun tulee itse vakuuttaa rakennus. Kotivakuutus liittyy pääasiassa kodissa olevien tavaroiden, elektroniikan ja huonekalujen korvaamiseen. Pidäthän huolta siitä, että muistat siirtää kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseen jo muuttopäiväksi. Mikäli muuton aikana sattuu jokin ikävä vahinko, jossa vaikkapa uuden kotisi ikkuna särähtää rikki, niin sen korvaa tällöin vakuutus. 

 

On kiva purkaa muuttolaatikoista tavaroita kun sähköt ja netti toimivat!

Uusi sähkösopimus kannattaa tehdä viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Hoitamalla homman ajoissa saat uuteen kotiisi sähköä jo muuttopäivänä, ja vältät verkkoyhtiön veloittaman tyyriin pikakytkentämaksun. Asunnon vaihdon yhteydessä kannattaa myös tehdä sähkönkilpailutus, jonka avulla voit löytää selkeästi edullisemman sähkösopimuksen. Energiaviraston ylläpitämä luotettava ja puolueeton sähkönkilpailutus on helppo ja nopea tehdä.

Muuton yhteydessä kannattaa muistaa järjestää uuteen kotiin myös toimiva verkkoyhteys. Osoitteenmuutoksen voi tilata käyttämäsi palveluntarjoajan nettisivuilta. Kannattaa olla ajoissa liikenteessä, sillä tässä voi kulua kaksikin viikkoa. Vanha liittymäsi voidaan katkaista vanhasta osoitteestasi samana päivänä, kun se siirretään uuteen osoitteeseen. Mikäli haluat vaihtaa palveluntarjoajaa kokonaan ja tilata aivan uuden nettiliittymän, kannattaa tutustua nykyisen liittymäsi sopimusehtoihin. Monet määräaikaiset sopimukset voi olla hankala purkaa, ja vain joissakin tapauksissa muutto hyväksytään tarpeeksi painavaksi syyksi irtisanoa vanha määräaikainen sopimus.

 

Kun käytännön asiat ovat hallinnassa niin silloin on helpompi muuttaa! 

Muuttajan muistilista sisältää paljon kohtia, jotka on hyvä huomioida tarpeeksi ajoissa ennen muuttoa ja jotka on hyvä huomioida muuttovalmiissa uudessa kodissa. Yksi asia joka kannattaa vielä muistaa, on muuton järjestäminen mahdollisimman helpoksi ja sujuvaksi. Pakkaa kaikki kuljetettava huolella muuttolaatikoihin ja järjestä laatikot eri kategorioihin. Kun tiedät missä laatikoissa vaatteet ovat ja missä laatikoissa astiat sekä muut käyttötavarat ovat, helpottuu muuttolaatikoiden purkaminen paikan päällä.

Mieti omistamaasi tavara- ja vaatemäärää. Olisiko nyt hyvä hetki käydä kaapit ja laatikot läpi ja viedä ylimääräiset ja tarpeettomat hyödykkeet kirpparille tai kierrätykseen? Sinulle tarpeeton vanha ja hyödytön tavara voi olla toiselle aarre!

Mikäli käytössäsi on pahvisia laatikoita, niin teippaa laatikot pakkausteipillä tarpeeksi kestäviksi ja merkitse tarkasti laatikot, joissa on särkyviä tavaroita. Mikäli päätät vuokrata muuttolaatikot muualta, niin voit huoletta pinota niitä yhteen ja pakata vähän rennommin. Muoviset muuttolaatikot eivät mene lyttyyn, niiden pohja ei halkea, eivätkä ne ole samalla tavalla alttiina kolhuille kuin pahviset laatikot.

Särkyvät ja kolhiintuvat tavarat kannattaa vuorata pehmeillä liinoilla tai pakkaamista varten tarkoitetuilla suojausmateriaaleilla. Parhaiten muutossa pehmusteina toimivat erilaiset kuplamuovit ja perusvalkoinen pakkauspaperi. Sanomalehteä kannattaa välttää pakkaamisessa, sillä se monesti värjää tavaroita ja niiden väri tarttuu helposti myös käsiin. Me vuokraamme ja myymme omia muuttolaatikoitamme muuttotarkoituksiin. Kun tilaat meiltä muuton, saat halutessasi meiltä muuttolaatikot myös pakkausmateriaaleineen.

 

Muuttaja kohtaa monta haastetta ennen kuin voi istahtaa uudessa kodissa sohvalle ja nostaa jalat pöydälle

Hoidatpa sitten muuton itse talkooavulla tai tilaat paikalle muuttomiehet, niin kaava on sama. Ensin pakataan, sitten kannetaan, siivotaan, puretaan, asennellaan ja mietitään mahdollisesti samalla mihin ihmeeseen ylimenevät tavarat laitetaan. Mikäli haluat istahtaa uuden kotisi sohvalle hieman tavallista nopeammin, niin tutustu tarjoamiimme muuttopalveluihin. Me hoidamme halutessasi muuttolaatikoiden kannon ja kuljetuksen, mutta tarvittaessa teemme kaiken myös avaimet käteen -periaatteella muuttosiivouksineen ja asennuksineen.

Toivottavasti muuttajan muistilista antoi sinulle hyviä eväitä muuttoa varten.

Onnea uuteen kotiin!

 

 

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.