Takaisin blogin etusivulle

Vielä ehdit! 8 vinkkiä kevätsiivoukseen

Kevät on jo pitkällä, mutta siitä huolimatta monella on kevätsiivous vielä ajatuksen tasolla. Kokosimme 8 vinkkiä, joiden avulla olet askeleen lähempänä puhdasta kotia, siistejä kaappeja ja kaunista pihaa.

1. Siivouksesta ei kannata ottaa turhaa stressiä, eikä koko urakkaa tarvitse suorittaa kerralla!

Aseta itsellesi tavoite siitä mitä haluat. Tavoitteletko kotia, joka on siivottu lattiasta kattoon vai riittääkö sinulle että saat pestyä ikkunoista pois alkukevään katupölyt? Mitä ikinä sitten päätätkin siivota tai järjestellä, niin tee se hyvillä mielin, sillä lopputulos tulee olemaan kaiken vaivan arvoinen. 

2. Ikkunanpesu on kevätsiivouksen kulmakivi

Syksyn ja talven jäljiltä ikkunat ovat täynnä katupölyä ja muuta likaa. Tämän vuoksi ne kannattaa pestä keväällä, kun aurinko alkaa näyttäytyä ja tiet on saatu lakaistua. Monilla on jo omat vakiintuneet rutiininsa ikkunoiden pesua varten, mutta pääsääntöisesti kannattaa valita päivä, jolloin ei ole kovin aurinkoista, kuumaa tai tuulista. 

3. Vaatekaapit siistiksi

Kevät on hyvää aikaa luopua turhista vaatteista. Käy läpi vaatekaappisi ja kiinnitä erityistä huomiota sellaisiin vaatteisiin, joita et ole käyttänyt viimeisen kuluneen vuoden aikana. Pidä huolta, että vaatekaapistasi löytyy sopiva määrä arki- ja juhlavaatteita. Mieti silti tarkkaan tarvitsetko esimerkiksi niitä 90-luvulla ostettuja vanhoja toppahousuja, vaikka sinulla on jo uudetkin. Muuttoasiakkaamme kyselevät meiltä usein vinkkejä vaateinventaarioon liittyen. Suurimpaan luopumisen tuskaan olemme vinkanneet, että eihän vaatteita tarvitse kaatopaikalle heittää. Myyminen tai kierrätykseen vieminen ovat huomattavasti parempi vaihtoehto! 

4. Ullakkokomeron inventaario

Monella taloyhtiön vintillä vallitsee melkoinen kaaos. Käytävillä on tavaraa kielloista huolimatta ja pyöräkellarit ovat tupaten täynnä. Monet taloyhtiöt päätyvät tilaamaan keväällä pihalleen vaihtolavan, johon asukkaat voivat jättää turhat tavarat, vanhat kodinkoneet tai jopa autonrenkaat. Suurin osa vaihtolavoista tilataan keväällä. Eniten talkoolavoja tilaavat taloyhtiöt, mutta niille on vientiä myös omakotitaloalueilla, joissa lava päätetään hankkia yhteiseen käyttöön. Talkoolava on siitä kätevä, että palveluun kuuluu myös lavan poisvienti ja kierrätyksestä huolehtiminen.

5. Uskalla luopua!

Nykyajan trendi on, että mitä vähemmän tavaraa niin sen parempi. Blogeissa ja Facebookissa on pyörinyt niin kutsuttuja tavara pois päivässä -haasteita, joissa kehotetaan luopumaan joka päivä yhdestä turhasta tavarasta. Tulos ei näy päivässä, mutta haasteen ohjeistusta noudattamalla, vuoden aikana tulee luovuttua peräti 365 eri tavarasta. Moni tuntee suuren tavaramäärän keskellä voimattomuutta. Ei ihme, kun miettii että keskiverrossa suomalaiskodissa on tavaroita peräti 10 000 kappaletta*. Mikäli haasteen aloittaa nyt, niin ensi vuoden kevätsiivous sujuu varmasti paljon jouhevammin!

6. Pyyhi sieltä mistä normaalisti et

Kevätsiivous eroaa viikottaisesta siivouksesta eteenkin pintojen pyyhkimisen suhteen. Mikäli perinteiseen viikkosiivoukseesi kuuluu keittiöpintojen ja saniteettitilojen pintojen pyyhkiminen, niin kevätsiivouksen yhteydessä kannattaa pyyhkiä loputkin asunnosta!

Puhdista kostean liinan avulla ovet ja ovenkarmit, lämpöpatterit, koriste-esineet, valaisimet, sälekaihtimet sekä hyllyjen ja kaappien päälliset. Katto- ja seinäpintojen puhdistuksessa kannattaa käyttää pitkää levymoppia, jonka päässä on mikrokuituliina. Lattioiden pesussa kannattaa huomioida pinnan materiaali. Useimmille materiaaleille on omat hoito-ohjeensa, mutta kaikkiin lattioihin pätee muutama sama seikka: imuroi, moppaa ja pyyhi nihkeällä.

Matot ja muut kodin tekstiilit kannattaa tampata ulkona ja antaa niiden tuulettua raikkaassa ilmassa muutaman tunnin ajan. Sinä aikana ehtii esimerkiksi hyvin imuroimaan sängyn ja muut huonekalut kauttaaltaan.

7. Pihamaan siivous kannattaa – missä ikinä asutkin

Asutpa sitten kerrostalossa tai omakotitalossa, jokainen piha on keväällä täynnä ainakin katkenneita oksia ja vanhoja lehtiä. Taloyhtiöt järjestävät usein keväisin talkoot, joissa asukkaat siivoavat piha-alueen. Talkoot ovat suosittuja myös omakotitaloasujien kesken.

Viherjätteet voi kompostoida ja risut voi hakettaa katemateriaaliksi. Mikäli omatoiminen käsittely ei onnistu, niin puutarhajätteet tulee toimittaa oikeanlaiseen käsittelyyn jätehuollon pienjäteasemalle. Mikäli haluaa päästä helpolla, niin kannattaa tilata viherjätteelle tarkoitettu talkoolava. Kun lava on saatu talkoovoimin täyteen, niin se viedään pois, eikä taloyhtiön tarvitse huolehtia kierrätyksestä. Mikäli talkooporukka on pieni, eikä talkoolava tunnu järkevältä hankinnalta, voi hyvä vaihtoehto olla esimerkiksi niin kutsutun suursäkin tilaaminen. Suursäkki on pienempi kuin vaihtolava, mutta ajaa saman asian. Täysinäiset säkit noudetaan pois aivan kuin vaihtolavatkin.

8. Kodinkoneiden puhdistaminen

Mikäli päätät tehdä laajan kevätsiivouksen, niin muista puhdistaa liesituuletin, uuni, mikro ja pesuhuoneen kodinkoneet. Liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistat helposti käsin, käyttämällä astianpesuainetta ja pehmeää harjaa apuna. Puhdista mikro ja uuni niitä varten tarkoitetuilla puhdistusaineilla, jotta saat parhaimman mahdollisen tuloksen. Anna tuotteiden vaikuttaa ja huolehdi että puhdistat pinnat tämän jälkeen huolella. Erikoispuhdistusaineiden kanssa kannattaa aina käyttää suojahansikkaita. Naarmuttavat pesuvälineet kannattaa unohtaa, sillä ne voivat vahingoittaa esimerkiksi uunin pintaa.

Puhdista pyykinpesukoneesta poistoputki ja täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus. Pese tyhjällä koneella 90 asteen esipesuton pesuohjelma normaalin pesuaineen kanssa vähintään yhden kerran. Kuivausrummusta kannattaa puhdistaa nukkasihti ja kosteudentiivistin.

Yhdessä on hauskempaa!

Kevätsiivousta ei tarvitse tehdä yksin. Pyydä apuun sukulaisia tai ystäviäsi ja auta vastavuoroisesti myös heitä. Talkoohengessä tehty kevätsiivous antaa siistin lopputuloksen lisäksi myös hyvän mielen ja lisää taloyhtiösi tai ystäväpiirisi yhteisöllisyyttä.

 

Tutustu talkoolavakampanjaamme!

 

Lähteet:

Kotivinkki-lehti, tammikuu 2014

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.