Takaisin blogin etusivulle

Penkkariauton kuljettajaksi ei kelpaa kuka tahansa!

Naamiaisasuihin pukeutuneet abiturientit viettävät tänään penkinpainajaispäivää eli penkkareita, ja heittelevät jälleen kerran makeisia suurelle yleisöjoukolle. Helsinkiläinen Jorma Broström on suoritanut penkkariajoja meillä jo kolmekymmentä vuotta. Hän kokee tapahtuman piristävän kuljettajan arkea vuodesta toiseen.

Lähetimme aamulla matkaan kolmisenkymmentä penkkariajoneuvon kuljettajaa, mutta huviajelu sai vielä odottaa. Sitä ennen oli ehdittävä tehdä monenlaisia turvallisuustoimia. Penkkarikuskit käyvät aamulla katsastuttamassa autonsa ja samalla heidät puhallutetaan. Turvallisuusasiat ovat hyvin tärkeitä, sillä kuorma-auton lava on täynnä ihmisiä, joita kuljetetaan keskellä kaupunkia.

 

Ennen kuin kuorma-auton lavalle kiipeää yksikään abiturientti, auto ja sen kuski käyvät läpi tiukan turvallisuustarkastuksen

Penkkariauton kuljettaja Jorma Broströmistä penkkaripäivä tuo mukavaa vaihtelua arkeen. Hän on ajanut Helsingin KTK:lla kuljetuksia jo vuodesta 1974. Penkkariajot tulivat kuvioihin kolmisenkymmentä vuotta sitten. Joka vuosi häntä piristää nähdä hauskoihin asuihin pukeutuneita abiturientteja, jotka ovat penkkaripäivästä aina yhtä innoissaan.

Helsingissä poliisi järjestää katsastuksen tänä vuonna Kyläsaaressa. Siellä tarkistetaan muun muassa se, että autojen lavojen laidat ovat tarpeeksi tukevia ja korkeita ja että auton lava myös putsattu niin, että se ei aiheuta liukastumisvaaraa. Myös pakoputket tarkastetaan, jotta pakokaasut eivät ohjautuisi kuljetettavien hengitettäväksi.

Kyläsaaressa tehdään kuskeille myös puhallutukset. Samalla tarkastetaan, että autojen paperit ovat kunnossa. Tarkastuksien kanssa ollaan jämptejä, eikä mitään riskejä oteta. Abiturienttien vanhemmat voivat olla huoletta, sillä penkkariajojen turvallisuus on kunnossa.

Kuorma-autoa ajetaan penkkaripäivänä säässä kuin säässä

Helmikuussa vietettävän penkkaripäivän sää vaihtelee vuodesta toiseen. Joskus ajetaan 25 asteen pakkasessa ja joskus taas sataa vettä, mutta koskaan tapahtumaa ei ole jouduttu sään vuoksi perumaan.

Huolimatta siitä, että keli saattaa olla minkälainen tahansa ja auton lava on täynnä juhlivia nuoria, kuljetukset ovat sujuneet ilman vakavia onnettomuuksia ainakin Helsingissä. 

Broströmin mielestä penkkariajot ovat rauhoittuneet vuosien myötä. Hän kertoo, että rankempaan juhlimiseen enää harvemmin törmää, sillä monissa kouluissa on nykyään hyvin tiukat säännöt ja alkoholi on kokonaan kielletty juhlivilta abiturienteilta.

Jaa Blogikirjoitus

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.