Takaisin blogin etusivulle

Penkkareita juhlittiin riehakkaasti Helsingin keskustassa

Helsingin KTK:lta oli penkkariajossa vahva edustus noin 40 kuorma-auton voimin. Penkinpainajaiset ovat lukionsa päättäville abeille ikimuistoinen päivä ja sitä se on varmasti myös jokaiselle kuljettajalle. Ei ihan jokaisella keikalla pääse luukuttamaan täysillä musiikkia ja tööttäämään torvea ilman mitään järkevää syytä Helsingin ydinkeskustassa.

Tänä vuonna lavojen kylkiä koristivat eniten presidentti Niinistöstä ja Trumpista sekä Tuntemattomasta sotilaasta sekä Tähtien sodasta kertovat aiheet.

Penkkariautot ovat kulkeneet Helsingin kaduilla jo yli sadan vuoden ajan. Helsingin KTK on ollut mukana penkkareissa jo useiden vuosikymmenten ajan. Tänä vuonna noin 40 autoa sadasta Helsingin alueen koulujen abeja kuljettavista kuorma-autoista oli Helsingin KTK:n liikennöitsijöiden.

Helsingin KTK kävi tutustumassa Kulosaaren yhteiskoulun lukion penkkarijärjestelyihin ennen ajoja. Lukion kuorma-autoista vastaava abiturientti oli Abdirahman Dable. Hänen tehtävänään oli järjestää kuorma-autot paikalle. ”Löysin Helsingin KTK:n googlettamalla. Näin, että sieltä on aiemminkin ollut kuorma-autoja penkkareissa ja soitin siihen tilausnumeroon. Olin liikkeellä aika myöhään ja pelotti tosi paljon, että mitä jos emme saakaan autoja”, hän kertoo. Onneksi kuljetustilauskeskuksesta vastattiin ja tarvittavat kolme autoa järjestyivät.

Seuraava asia, joka Dablea jännitti, oli se, että mitä jos kaikki halukkaat eivät mahdu autoihin. ”Jos kaikki abit olisivat tulleet – emme olisi mahtuneet. Se oli ihan uskomatonta, että juuri tasan 6 ihmistä jäi pois, joten jokaiselle lavalle tuli se oikea määrä henkilöitä”, hän sanoo.

Ennen muiden abien hyppäämistä lavalle hän halusi tavata kuljettaja Jari Lehtolan, sekä Ylen toimittajan, joka tuli lavalle tekemään suoraa lähetystä reitin varrelta. Ennen lavalle nousemista Kulosaaren yhteiskoulun lukion abit ottivat monia yhteiskuvia ja selfieitä toistensa kanssa. Myös alempien luokkien oppilaat tulivat toivottamaan abeille hyvää penkkariajelua ja haalimaan karkkeja, joita abit heittivätkin auliisti heille ennen liikkeellelähtöä.

Säännökset herättävät kuljettajat tarkastukseen jo aamuvarhain

Yhden auton lavalle mahtuu sen mitoista riippuen jopa yli 50 henkilöä. Säännökset ovat tiukkoja kuljettavien autojen ja lavojen suhteen. Jokainen kuorma-auto ja sen kuljettaja tarkistetaan Helsingissä poliisin toimesta aamulla ennen ajoja. Tarkastuksen jälkeen kuorma-autot jakaantuvat eri kouluille ja abit aloittavat autojen koristelun banderollein ja plakaatein, joita ovat hartaudella valmistelleet. Kun lukiolaiset saadaan kuorma-auton kyytiin, voi varsinainen matka kohti penkkariajeluja alkaa.

Helsingissä penkkariautot ajavat vuosittain saman reitin Etelärannasta Esplanadin kautta Lönnrotinkadulle ja Hietalahdentorille, mistä kiertäen takaisin Bulevardia Esplanadille. Yleisön suosikkipaikaksi on vakiintunut Esplanadin puisto, minkä varrelta on helppo nähdä kaikki autot letkassa. Reitti kierretään ympäri kahteen kertaan, joten hyvää meininkiä ja karkkia riittää paikalle saapuneelle kansalle.

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.