Takaisin blogin etusivulle

Juhlavuosiartikkeli: Kalusto uudistuu

Historiamme havinaa menneiltä vuosikymmeniltä 70-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi.

1930-luvulla autoilu lisääntyi merkittävästi. Tavarakuljetuksia alettiin kuljettaa entistä enemmän autoilla ja myös henkilöliikenne lisääntyi. Kuljetusten lisääntyminen ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Vuosien varrella liikennöitsijämme ovat painineet kaluston määrän ja laadun kanssa. Toimintamme alkuvuosina liikennelupien määrää rajoitettiin ja uusien autojen hankkiminen oli hankalaa. Pyrimme vaikuttamaan myönnettävien liikennelupien määrään, sillä halusimme turvata alan työllisyystilanteen.

Sodan jälkeen autojen tilanne oli heikko, sillä taisteluiden ohessa niitä ei juurikaan kehitetty tai paranneltu

1930-luvulla ostetut autot oli ajettu lähes loppuun. Monista autojen varaosista oli pulaa sodan aikana ja sen vuoksi autokanta ei päässyt uudistumaan kovin nopeasti.

Sodan jälkeen vuoteen 1946 asti ainoa mahdollisuus auton hankkimiseen oli armeijan huutokauppa. Auton ostoon tarvittiin myös ostolupa, joka piti hankkia kansanhuoltoministeriön liikennejaostolta. Luvan edellytyksenä oli, että anoja oli menettänyt edellisen autonsa sodassa, saanut autonsa takaisin sodasta erittäin huonossa kunnossa tai kuluttanut auton niin sanotusti loppuun omassa käytössään. Anojan piti myös olla valmis romuttamaan auto tai myymään se eteenpäin.

Autojen tuonti oli säännösteltyä ja kuorma-autojen tuonnin säännöstely purettiin vasta vuonna 1957. Pyrimme helpottamaan tilannetta neuvottelemalla Helsingin piirimyyjien kanssa ammattiliikenteeseen tulevista autoista. Autojemme määrä lisääntyi vuosien aikana, kun kiinnostus meitä kohtaan kasvoi. 1950-luvulla kalustoamme laajennettiin pakettiautoihin ja perävaunulliseen kalustoon kasvaneen kysynnän myötä.

Vuonna 1955 hankimme radiopuhelimet 15 autoon. Niiden hankkiminen paransi osaltaan toimintaamme, sillä niiden avulla autojen hukka-ajat ja turhat ajot vähenivät. Ne maksoivat itsensä takaisin lyhyessä ajassa. Asiakaspalvelumme tehostui ja saimme tunnettuutta. Radiopuhelinajasta on päästy pitkälle ja nykyään käytössämme on jo kehittynyt mobiilijärjestelmä, joka tehostaa vapaan kaluston seurantaa, navigoinnin suunnittelua ja asiakaslaskutusta.

Toimintamme alkuaikoina harmaita hiuksia aiheuttivat liikenneluvat, autojen hankinta ja kaluston laatu. Nykyään kuljetusalan haasteet liittyvät lähinnä kuljettajien osalta ammattipätevyysvaatimuksiin sekä yleisesti alalla vallitsevaan kovaan hintakilpailuun.
 

 

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.