Takaisin blogin etusivulle

Helsingin KTK vahvasti mukana opettamassa esi- ja alakoululaisten liikenneturvallisuudesta

Espoon Nöykkiönlaakson noin 400 oppilaan ja reilun 20 opettajan alakoululla järjestettiin tiistaina lapsille suunnattu liikenneturvallisuusaiheinen teemapäivä. Paikalla oli liikennöitsijä omalla järeällä kalustollaan, jonka ympärille koulutus ja aiheeseen liittyviä rasteja oli sijoitettu.

Varhain tiistai-aamuna 6. syyskuuta klo 8 Nöykkiönlaakson koulun pihalle kurvaa rauhallisesti iso uudenkarhea kuorma-auto, jossa on iso kivikärry perässä ja kyljissä isot muurahaisella varustetut logot. Ratin takana istuu yksi Helsingin KTK:n ammattiliikennöitsijöistä Kari Bäckroos. Helsingin KTK:lla on pääkaupunkiseudun liikenteessä peräti yli 600 ajoneuvoa palvelemassa eri alojen ja asiakkaiden logististisia tarpeita. Kaikki autot tunnistaa samasta muurahaislogosta. Iso auto keskellä koulun pihaa silmin nähden kummastuttaa koulun ulkopuolisia ohikulkijoita. Mistä siis voi olla kyse?

Kyseessä on esi- ja alakoululaisten liikenneturvallisuutta edistävä kampanja, jonka ideana on tuottaa lapsille, mutta myös vanhemmillekin erittäin hyödyllistä liikenneturvallisuuskoulutusta, jossa opetetaan huomioimaan ja herätetään ajattelemaan asioita uudella tavalla. Havainnollistavalla käytännönläheisellä opetuksella on suuri vaikutus lasten käyttäytymiseen ja asenteisiin liikenteessä, kun perusasiat omaksutaan jo varhain lapsena. 

Nöykkiönlaaksossa teemapäivän pani alulleen aktiivisesti koulun vanhempainyhdistyksessä toimiva Tuomo Latopelto yhteistyössä koulun apulaisrehtorin Anu Pukeman kanssa. Latopelto oli kuullut vastaavia kampanjoita järjestettävän aikaisemmin muun muassa Lohjalla ja Porvoossa, missä tapahtumat olivat saaneet paljon kiitosta, keskustelua ja julkisuutta. Latopelto otti elokuun alkupuolella yhteyttä asian tiimoilta Helsingin KTK:n myyntijohtajaan Markku Kuuselaan. Kuusela piti itsestäänselvänä velvollisuutenaan olla lasten turvallisuutta koskevassa tapahtumassa mukana ja siitä pyörät lähtivät rullaamaan.

Koulun pihalla liikennöitsijä Bäckroos opastaa ja ohjaa lapsia, jotka on jaettu luokittain omiin ryhmiin. Paikalla on antamassa vinkkejä myös Helsingin KTK:n toimitusjohtaja Jyrki Lindroos. Tapahtumaan on varattu koko aamupäivä, jotta kaikki koko koulun yli 400 esi- ja alakoululaista pääsevät kuulemaan Bäckroosin ohjeita ja vinkkejä lasten liikenneturvallisuuteen. Bäckroos sijoittaa lapset ensin kuljettajan suuren peilin pimeään katvealueeseen, johon mahtuu parhaillaan jopa yli 40 kouluikäistä lasta. Lapset pääsevät myös tutustumaan autoon lähemmin ohjaamoa myöten ja saavat itse kokea miltä maailma oikeasti näyttää kuljettajan ratin takaa.

Bäckroos ilmaisee tapahtumassa huolensa nykylasten ja nuorten kasvaneista havainnointi puutteista liikenteessä. Katseet ovat usein mobiililaitteessa tai lähellä kolmen metrin päässä sen sijaan, että katse olisi ylös eteenpäin ja ennakoiva. Vaikka meillä suomalaisilla tuntuu olevan vankka tieto omista oikeuksistamme, ei niitä tarvitse kuitenkaan toteuttaa velvollisuuksina liikenteessä. Maalaisjärjellä ja ennakoivalla näkyvällä käytöksellä selviää turvallisesti perille, lisäksi syksyn tullen on myös muistettava heijastimet ja suosittava värikkäitä vaatteita, tiivistää Bäckroos. Katsekontakti ja kuljettajalle tervehtiminen takaavat lapselle turvallisen suojatien ylityksen, kiteyttää Lindroos.

Liikenneturvan 16.8.2016 koostaman raportin mukaan alakouluikäisistä lapsista on menehtynyt liikenteessä viimeisen kolmen vuoden aikana keskimäärin viisi ja loukkaantunut 180 vuosittain. Loukkaantuneiden lasten määrä on laskenut 25% viimeisen kymmenen vuoden aikana. Loukkaantumisista lähes kaksi kolmesta tapahtui taajamissa ≤ 50 km/h:n nopeusrajoitusalueella. Tämä osoittaa taajamien nopeusrajoitusten tarpeellisuuden liikenteessä liikkuvien lasten kannalta.

Lasten liikenneturvallisuuden eteen on osattu tehdä oikeita asioita ja liikenneturvallisuutta edistävät teemapäivät ovat selkeästi lunastaneet paikkansa maassamme. Suunta on oikea ja tästä on hyvä jatkaa.

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.