Takaisin blogin etusivulle

Helsingin KTK:n liikennöitsijät palvelevat perjantaina lakosta huolimatta

SAK järjestää perjantaina 2.2.2018 poliittisen mielenilmauksen, johon liittyy mukaan useita ammattiliittoja. Myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on ilmoittanut työtaisteluista. Tahot vastustavat hallituksen esittämää työttömyysturvan aktiivimallia.

Useat työntekijäliitot ovat ilmoittaneet poliittisista lakoista mielenosoituspäivänä. Helsingin KTK:n liikennöitsijät eivät ole perinteisesti kuuluneet ammattiliittoihin, joten lakolla ei ainakaan vielä tiedetä olevan vaikutuksia kuljetuksiin.

 Työtaistelulla ei toistaiseksi tiedetä olevan vaikutuksia Helsingin KTK:n toimituksiin

Helsingin KTK:n toimitusjohtaja Jyrki Lindroos tietää, että kuljetukset KTK:n kautta toimivat perjantaina lakosta huolimatta. ”Uskoisin kuitenkin, että lakon mahdolliset vaikutukset tuntuvat enemmän niin, että meidän kuljetuksemme keskeytyy kumppanin tai vastaanottajan työtaistelun takia”, Lindroos arvelee ja toivoo, että Helsingin KTK:n liikennöitsijät pystyisivät paikkaamaan tärkeitä kuljetuksia, mitä muut lakossa olevat eivät perjantaina hoida.

”Kannattaa soittaa meille, jolloin voimme hoitaa kuljetuksen lakkoilevan tahon puolesta”, hän lisää.

Iso osa joukkoliikenteestä pysähtyy, jätteiden kuljetus takkuaa ja tuoretuotteet voivat loppua kaupoista

Suurin osa pääkaupunkiseudun julkisesta liikenteestä on pysähdyksissä perjantaina 2. helmikuuta. Tämä vaikuttaa niihin, jotka taittavat työmatkansa julkisilla ajoneuvoilla. Metrot, raitiovaunut ja lähes koko bussiliikenne seisahtuvat. Ainoastaan lähijunat, kaukojunat ja taksit kulkevat perjantaina normaalisti.

Rakentajat pysäyttävät työt perjantaina kello 00.00. Lakko kestää vuorokauden. Lakko koskee kaikkia liiton sopimusaloja pois lukien sellainen rakennustuoteteollisuuden prosessiteollisuus, joka edellyttäisi aikaisemmin aloitettavaa tuotannon alasajoa.

Lakko koskee myös ympäristönhuoltoa eli roskien kuljetuksia. Jäteautonkuljettajat lakkoilevat siten, että työvuoroja ei tehdä perjantaina aamuvuorosta kello 18.00 saakka.

Pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaavan HSY:n mukaan osasta kiinteistöistä roskat haetaan etuajassa ja osasta myöhässä. Jäteautoja on ajossa poikkeuksellisesti tällä viikolla kello 5.30–22. Jäteautot ajavat tarvittaessa myös lauantaina.

Ruokahuoltoon ehkä häiriöitä

Kello 6–18 lakkoilevat myös kaupan ja elintarvikealan automiehet eli he, jotka kuljettavat elintarvikkeita kauppoihin.

Elintarviketeollisuusliiton mukaan lakko voi näkyä monella tapaa esimerkiksi ruokakaupoissa ja laitoskeittiöissä. Liiton mukaan kaupan hyllyt voivat tyhjentyä tuoretuotteista, eikä täydennystä nopeasti saada. Vaikutukset voivat Elintarviketeollisuusliiton mukaan olla laajoja.

Lakko ei koske ihan kaikkia

Lakko ei koske muun muassa maidonkuljettajia, ahtausalan toimihenkilöitä, lentokenttien Airpron kuljettajia ja matkustaja-alusten AKT:n jäseniä. Lakko ei vaikuta matkustaja-alusten liikenteeseen eikä siten matkustajiinkaan. Lakko voi kuitenkin vaikuttaa ilman kuljettajaa toimivien rahtiyksiköiden toimintaan.

Kuorma-auton kuljettajat ja säiliöautokuljettajat lakkoilevat siten, että torstain 1.2. puolella lähteneet vuorot ajetaan loppuun ja seuraavan kerran autot lähtevät liikenteeseen perjantaina kello 18 jälkeen. Huoltokorjaamoissa ja Matkahuollossa työvuoroja ei tehdä perjantaina kello 3–18. Matkahuollon mukaan työnseisaus hidastuttaa pakettien kulkua koko maassa.

Lähijunat ja kaukojunat kulkevat perjantaina normaalisti. Koska muu joukkoliikenne on poikki, juniin saattaa olla tunkua. VR selvitteleekin mahdollisuutta lisätä kalustoa perjantaina.

Lentoliikenteessä ei ole tiedossa poliittisia lakkoja. Myöskään taksinkuljettajat eivät ole mukana lakossa. Taksinkuljettajia pyritään saamaan mahdollisimman monta ajoon lakkopäivänä todennäköisen asiakasryntäyksen vuoksi.

Lähteenä on käytetty Helsingin KTK:n toimitusjohtajan Jyrki Lindroosin haastattelua 31.1.2018 sekä Yle Uutisten 30.1. julkaistua juttua: https://yle.fi/uutiset/3-10048931

 

Autoliikenteen työnantajaliitto ALT on päivittänyt tiedotettaan asiaan liittyen 1.2.2018:

http://www.alt.fi/fin/ajankohtaista/2018/01/paivitys-akt-n-tyotaisteluihin-2-2-2018/

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.