Takaisin blogin etusivulle

Edessä asunnonvaihto? Neljä vinkkiä helppoon muuttoon

Muuttaminen on harvoin kenenkään mielestä hauskaa tai rentouttavaa – päinvastoin. Asuinolojen muutos ja muuttaminen kuuluvat suurta stressiä aiheuttaviin elämäntilanteisiin. Tästä huolimatta suomalaiset muuttavat asunnosta toiseen keskimäärin seitsemän vuoden välein. Kotimuuttojen asiakkuuspäällikkömme Ilkka Ilonummi kertoo neljä vinkkiä, joiden avulla voit tehdä muutostasi huomattavasti helpomman ja vähemmän stressaavan.

1. Hankkiudu eroon tarpeettomista tavaroista

Muuttoinventaario voi olla pahimmillaan valtavan työn takana. Kannattaakin alkaa järjestelemään ja karsimaan tavaroita jo hyvissä ajoin. Rikkinäiset tarpeettomat tavarat on hyvä hävittää ennen muuttorumban alkamista ja samalla lahjoittaa tai myydä tarpeettomat ehjät tavarat pois – tällöin kaikki voittavat.


2. Hoida muuttoilmoitus ja erilaiset sopimukset kuntoon ajoissa!

Tee muuttoilmoitus viimeistään viikko muuttosi jälkeen. Tietokoneella, puhelimella tai postissa tehtävä muuttoilmoitus vie aikaasi vain kymmenisen minuuttia. Muuttoilmoituksen lisäksi on nippu muitakin sopimuksia, jotka kannattaa päivittää ja hoitaa kuntoon. Muuttajan kannattaa muistaa myös hoitaa kuntoon sähkösopimus, kotivakuutus ja nettiliittymän siirto. Muuttolaatikoita on mukavampi purkaa, kun​ sähköt ja netti toimivat!​ Myös postien uudelleenlähetyksestä kannattaa tehdä postin kanssa sopimus, jotta kaikki postit löytävät varmasti perille.


3. Huolehdi että muuttolaatikoita on riittävästi ja pakkaa ne oikealla tavalla

Liian täyteen ja epäloogisesti pakatut muuttolaatikot ovat hyvä harmaiden hiuksien aiheuttaja. Mikäli käytät tavallisia pahvisia laatikoita, niin ethän laita niihin liikaa painoa tai lastaa muovisia laatikoita liian täyteen, sillä muuten niitä ei voi pinota.

Ryhmittele tavaroita mielessäsi ja koosta ajatustyösi tuloksesta vaikka pieni pakkaussuunnitelma. Tämän jälkeen voit pakata kaiken huolellisesti. Siirrä muuttolaatikkoon ne tavarat, jotka siirtyvät suurin piirtein samaan paikkaan. Mieti mihin huoneeseen laatikko kuljetetaan ja merkkaa se näkyvälle paikalle. Suojaa särkyvät tavarat huolellisesti ja kiinnitä huomioita myös lämpötiloihin ja mahdolliseen viimaan, kun kuljetat vaikkapa kasveja tai tuotteita, jotka eivät kestä pakkasta tai hellettä.

Pohdi haluatko käyttää muovisia vai pahvisia laatikoita. M​ikäli päädyt perinteisiin pahvilaatikoihin, niin niitä kannattaa käydä ajoissa kyselemässä vaikkapa ruokakaupoista. Kiinnitä huomiota tuotteen laatuun – pahvin tulee olla tarpeeksi paksua, jos laatikkoon haluaa laittaa jotain painavaa. Mikäli otat käyttöösi muoviset muuttolaatikot, niin varaa ne käyttöösi tarpeeksi moneksi päiväksi, sillä harva pystyy kokoamaan ja pakkaamaan kaikki tavaransa viime hetkellä.

Laatikkovuokrat ovat yleisesti ottaen hyvin edullisia, joten tällainen investointi ei tee kukkarolle pahaa. Hyvä vuokra-aika on tavallisesti kaksi viikkoa. Varaa laatikoita käyttöösi​ yksi jokaista asuinneliötä kohti. Mikäli haluat laatikot kotiin asti toimitettavaksi, niin se on täysin mahdollista. Me esimerkiksi toimitamme muuttolaatikoita joka arkipäivä työajan puitteissa.


4. S​uunnittele muuttopäivä huolella

Päätä tarpeeksi ajoissa, hoidatko muuton itse talkoovoimin vai palkkaatko muuttomiehet hoitamaan homman. Pohdi myös sopivaa muuttopäivää. Useimmissa työpaikoissa saa yhden päivän muuttovapaan. Mikäli hoidat muuton omatoimisesti, niin muista pyytää avuksi tarpeeksi talkooväkeä, jotta kantajia on riittävästi ja joku voi myös vastaanottaa saapuvia tavaroita.

Mikäli palkkaat asialle alan ammattilaiset, niin muuttopalveluita on saatavilla laidasta laitaan. Osa muuttoasiakkaistamme tilaa esimerkiksi pelkän kuljetusavun ja toiset haluavat muuton avaimet käteen ­-periaatteella. Kun tavarat on saatu muutettua, on vielä loppusiivouksen aika. Me voimme hoitaa myös tämän puolestasi!


Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.