Takaisin blogin etusivulle

Älä jätä kevätsiivousta ajatuksen tasolle! Poimi 4 vinkkiä!

Kevät on täällä ja moni suunnitteleekin jo ikkunanpesua, tavarainventaariota, pihan siistimistä ja koko kodin perusteellista siivoamista. Kokosimme neljä vinkkiä, joita noudattamalla pääset kevätsiivouksessa jo pitkälle!

1. Kaikkea ei tarvitse siivota kerralla!

Aseta kevätsiivoukselle tavoite. Haluatko kodin, joka on siivottu lattiasta kattoon vai tavoitteletko vain puhtaita ikkunoita ja siistittyä pihaa? Tartu rättiin tai luudan varteen hyvällä mielellä – lopputulos tulee olemaan kaiken vaivan arvoinen.

2. Ikkunanpesu kirkastaa kodin ilmeen

Tähän aikaan vuodesta ikkunat ovat täynnä katupölyä ja muuta likaa. Siksi ne kannattaakin pestä heti, kun aurinko alkaa näyttäytyä ja tiet on saatu lakaistua. Valitse päivä, joka ei ole kovin aurinkoinen, kylmä tai tuulinen. Varaa ikkunanpesua varten asianmukainen kumilasta, puhdas liina ja ikkunanpesuainetta (myös astianpesuaine käy). Käytä lämmintä vettä ja kuivaa ikkunat pesun jälkeen huolella, jotta niihin ei jää näkyviin raitoja.

3. Kodin kaapit, piha ja ullakko siistiksi

Luovu turhista vaatteista ja tavaroista. Käy kaikki kaapit läpi ja organisoi niiden sisältö hyvään järjestykseen. Jos olet oikein ahkera, niin tee sama operaatio myös ullakolla. Nykyään monet ajatelevat, että mitä vähemmän tavaraa niin sen parempi. Jotkut tuntevat suuren tavaramäärän keskellä voimattomuutta.

Taloyhtiön vinttikomerot ja pyörävarastot pursuavat tavaraa. Monet taloyhtiöt tilaavatkin usein keväällä pihalleen vaihtolavan, johon asukkaat voivat jättää vanhoja rojujaan jopa autonrenkaita myöten. Eniten talkoolavoja tilaavat taloyhtiöt, mutta myös omakotitaloalueiden asukkaat tilaavat niitä kimpassa. Vaihtolavapalveluun kuuluu lavan tuonti, poisvienti ja kierrätyksestä huolehtiminen. Samalle lavalle voi dumpata myös viherjätettä, eli esimerkiksi talven jäljiltä pihalla nuutuneet vanhat lehdet ja katkenneet risut.

4. Pyyhi paikat kiiltäviksi

Ei riitä, että pyyhit pelkät pöydät tai lattiat. Välillä kannattaa pyyhkiä myös katot, ovenkahvat, patterit, kaappien pinnat, seinät ja kodin pienet tavarat. Isojen pintojen puhdistuksessa kannattaa käyttää pitkää levymoppia, jonka päässä on mikrokuituliina. Lattioiden pesussa kannattaa olla tarkkana lattiamateriaalin suhteen. Useimmille lattiapinnoille on omat hoito-ohjeensa. Vie tekstiilit ulos, ennen kuin alat pyyhkimään tomuja. Tamppaa sohvatyynyt ja matot, kopista peitot ja anna niiden tuulettua ulkona muutaman tunnin ajan.

Mikäli päätät tehdä laajan kevätsiivouksen, niin muista puhdistaa keittiön ja pesuhuoneen kodinkoneet. Unohda naarmuttavat pesuvälineet, jotka vahingoittavat esimerkiksi uunin pintaa.

 

Keräämme tietoja palveluiden käytöstä evästeillä. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa täältä.